Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Going loco över Google Places

I februari började jag arbetet med att uppdatera alla våra hotell i Google Maps. Det blev en enorm datafil med koordinater, mejladress, hemsida, telefonnummer och ett unikt StoreID för vart och ett av de 154 platserna. Efter någon månad började dock hotellen försvinna från kartan och kollegor som sökte från Danmark fick annorlunda träffar jämfört med oss som satt i Sverige. För två veckor sedan syntes inte ett enda hotell vid kartsökning på ”Hotell i Stockholm” (vi har 22 stycken). Det är inte bra, varesig för gästerna eller för vår trovärdighet.

Bugg i Google Places?

I Googleforumen berättas om en technical ”glitch” (läs: bugg) som drabbat många platsägare världen över: My listing no longer appears on Google Maps or is incorrectly marked as closed. Google svarar: We’re currently experiencing an issue displaying some local business pages.

Hantera multipla språk

Men felen jag upplevde matchade inte riktigt beskrivningen för buggen. Så hittade jag det här svaret. Om du som platsägare har verksamhet i flera länder och riktar dig till besökare som talar olika språk, så måste du skapa en datafil och StoreCode per språkvariant. Annars döljs sökresultat som inte matchar det land/språk besökaren surfar ifrån. Så nu har jag skapat 7 datafiler på olika språk och döpte StoreCodes till 738COM för engelska och 738SE, 738NO o.s.v för de andra språken.

Nu funkar det, tror jag!

Här är en av de platserna som fanns med i min nya datafil. Jag vet att det är min, för jag lade in en ”owner’s description” på varje hotell. Tyvärr ändras inte informationen när jag byter språk från svenska till engelska. T.ex så visas webbadressen till den svenska hemsidan (.se istället för .com) och den engelsa beskrivningen oavsett vilket språk jag har inställt.

Google Maps och SEO

Ja, för oss i hotellbranschen är platserna på Google Maps väldigt betydelsefulla ur SEO-synpunkt. Helt korrekt gissar ju Google att en person som gjort en sökning på ”hotell i Karlstad” förmodligen är intresserad av adress, telefonnummer och lägesinformation. Inte minst i mobilen! (Nu får även varje plats en sida på Google+) Men det  finns mycket kvar att göra. Vid en sökning på ”hotell Stockholm” syns vi fortfarande inte alls, inte ens på sida 2. Men jag ska fortsätta jobba med innehåll, texter och bilder och ge det ett par veckor.

Har du erfarenhet av hantering av Google Maps/Places for Business? Släng gärna iväg ett mail.

En reaktion på “Going loco över Google Places

  1. Satt också i Google Places, med ett hotell… Var extremt svårt,nästan omöjligt, att ha en sida på olika språk.

    De bör utveckla detta mer, hotell är ändå något Google vill kontrollera och visa relevanta resultat vid sök :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen