Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Webben är död. Länge leve Progressive Web Apps

Ja, den webbläsarbaserade upplevelsen kommer att dö. Dels är det en kostsam och ogästvänlig miljö för utvecklare. Dessutom är webbsidor inte skrivna på ett språk som besökaren förstår.

Douglas Crockford, mannen bakom JSON uttryckte det så här:

Browsers are the most hostile software engineering environment imaginable.

Och visst är det tufft och tidskrävande att se till så att en webbplats är kompatibel med samtliga browsers på alla klienter. Forskare på Forrester beskriver webbläsare som oförmögna att förstå vad vi vill, och därför har man länge varit tvungen att översätta sina behov till kod och andra inputs för att få gensvar av en webbsida. Det orsakar en alldeles för hög kognitiv belastning för besökarna och vi får slut på arbetsminne (precis som en maskin).

Mobilen däremot! Den lilla skärmen som vi tar med överallt har tvingat fram appar som, till skillnad från browserbaserade sajter, faktiskt tillgodoser de behov vi har när vi är på språng. Om man tänker efter är traditionella webbsidor mer som fönster mot bakomliggande system. En bokningsmotor, ett beställningsflöde och ett lojalitetsprogram.

En rad tekniska framsteg, bland annat Progressive Web Apps (PWA) kommer att förändra webbplatser till att bli mindre beroende av input från besökarna. Webbsidor kommer att tala ett mer dynamiskt, naturligt språk. All data som behövs för att interagera med sidan finns sparad så att man inte behöver någon internetuppkoppling. Föreställ dig en webbsida som aldrig behöver tänka.. Och att man får omedelbar respons när man navigerar. PWA är allt det som gör att vi upplever native apps så naturliga: inga laddningstider, multi-touch, kunna swipe:a, utgå från plats och tid, eller låta oss röststyra gränssnittet.

Webbteknologi är framtiden. Webbläsare är det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen