Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Så återtar du ett domännamn

Vet du när det är dags att förlänga din företagsdomän? När någon annan lyckas lägga vantarna på ditt domännamn kan enda lösningen bli att punga ut med en saftig köpesumma. De pengarna kan du göra mycket roligare saker för! Men när det gäller en domän som du som juridisk person har intresse av, finns det sätt att ta tillbaka dem.

Har du fog för din anmälan?

Reglerna för återtagande av toppdomäner är olika beroende på vilken det gäller. För de så kallade gTLD, Generic Top Level Domains, som .com, info, net, och .org följer man riktlinjerna i UDRP (Uniform Dispute Resolution Process). Om du exempelvis innehar en varumärkesregistering så kan du ofta driva ett fall med stöd i UDRP. Men för att vara lyckosam i en sådan process måste du dessutom kunna bevisa att nuvarande innehavare inte har något legitimt intresse till domänen, samt att den är registrerad och använd i ond tro. För ccTLD (Country Code Top Level Domains) följer man landets eget tvistelösningsförfarande i de fall det finns: som t.ex ATF (Alternativt Tvistelösnings Förfarande) för .se och DRS (Dispute Resolution Process) for .co.uk. För privatpersoner och småföretag kostar en ATF-ansökan 4 000 kronor.

Så här gör du

Först och främst måste du lokalisera innehavaren. Befinner sig ägaren i ett annat land än där du innehar varumärkesregistreringen, kan det bli svårt att påvisa att denne känt till ditt företag vid tiden för registrering. Om webbsidan dessutom är inaktiv och inte refererar till en verksamhet som konkurrerar med din måste du börja med en förundersökning (Registrant Investigation Report). Där granskar man innehavaren, dess syfte med registreringen, och ifall de har registrerat fler domäner som också inkräktar på ert varumärke eller andras. Man letar efter ett ”pattern of abusive registrations”. Man undersöker även om innehavaren möjligen har någon form av rättighet till namnet. Det kan verka uppenbart att det är ditt företag som varit måltavlan, men det måste bevisas.

Om man inte har ett case?

Om kraven inte är uppfyllda finns tyvärr inte så många andra alternativ än att göra ett anonymt köp, förslagsvis genom ett ombud. Men skulle utredningen fastslå att du har ett case för UDRP så är nästa steg att skicka ett varningsbrev till innehavaren och be om en frivillig överföring. Om sedan innehavaren inte går med på en frivillig överföring påbörjas den juridiska processen.

På min arbetsplats använder vi Melbourne IT för att hantera domänregistreringar, avtalsförlängningar och juridiska processer. Är osäker på om deras priser är offentliga men jag kan berätta att det inte är billigt att skriva utredningar, varningsbrev och driva domäntvister.

Att utvärdera risker

I mitt jobb ingår att utvärdera möjligheter och hot. Jag försöker sätta riskindex på domäner som vi inte redan äger genom att uppskatta förlorad försäljning, förvirring för besökarna, kannibalisering på sökannonser, konkurrens i organiskt sök, engagemang och aktivitet och ev varumärkesintrång.

Det är inte lätt att sätta ett värde i pengar då de största hoten är av immateriell art. En faktor är hur svårt är det att driva en process för aktuell toppdomän, och hur pass lätt det är för tredje part att registrera nya liknande namn i landet i framtiden. Om domänen är en Pay Per Click-sida och åtnjuter hög trafik, är det intressant för mig eftersom vi hade kunnat ta del av de intäkterna istället för tredje part.

Passive holding can still be seen as a bad faith use taking the combined circumstances of the registrant’s behaviour. Källa.

Om man inte gör någonting alls?

Ett viktigt domännamn blir överförd till någon som inte använder den för kommersiellt bruk, utan skriver allmänna inlägg om din produkt. Vill du ta tillbaka domänen, kan inte ett Tvistelösningsförarande tillämpas eftersom innehavaren inte har använt namnet i ond tro samt har legitimt intresse till domänen. Utfall: Direktköp.

En .com-domän som i dagsläget används i ond tro kan köpas upp av någon med samma företagsnamn som du fast i en annan världsdel. Utfall: Motparten har rätt till domänen.

”Cyber flight”: Innehavaren flyttar domänen till en annan registrar (tex kinesisk, argentinsk osv) efter att ha mottagit ett varningsbrev. Språket för övertagandeprocessen måste följa registreringsavtalet och utländsk juridisk hjälp och översättningar är ofta väldigt dyrt. Cyber flight kan även innebära att domänägaren byter namn i whoisen, då att svaranden i processen blir en ny juridisk person. Utfall: Dyra juridiska förfaranden.

Hett just nu

Beställ din egen skräddarsydda toppdomän

On June 20, 2011 ICANN’s board voted to end most restrictions on the generic top-level domain names. Companies and organizations will be able to choose essentially arbitrary top level Internet domains.

Exempel från verkligheten
Är du intresserad av vilka domäner som just nu ligger som pågående ärenden för .se? – här hittar man bland annat menskopp.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen