Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

5 tips för framgångsrik affiliatemarknadsföring

Detta är ett gästinlägg av Amelia Dixon, redaktör på Imbull och sverigechef för kupongsajten Flipit.com 

Affiliatemarknadsföring innebär att en individuell sajt driver försäljning och genererar leads genom att marknadsföra era produkter och tjänster på sin webbplats. Skickliga affiliates kan driva en stor mängd trafik och genererar på så sätt en vinst både för sig själv och för dig som annonsör. Baksidan av denna marknadsföringskanal är att det är vanligt med bluffar, bedrägerier och annat olagligt beteende vilket misskrediterar hela industrin. Lite om dessa erfarenheter finns att läsa om på TrulyTherese.

Här är mina fem tips för att underlätta hanteringen av era affiliateprogram och bli en framgångsrik annonsör:

1. Begränsa er till ett eller två passande nätverk

Less is more. Att begränsa sig till ett eller två nätverk gör det lättare att ha kontroll på affiliateprogrammen och gör dig dessutom mer värdefull för nätverket i det långa loppet. Det är en stor fördel för ett nätverk att vara ensamma om att kunna erbjuda ert program till affiliates. Ett exklusivt samarbete ger dig mer förhandlingsutrymme, speciellt när det gäller avgifter och exklusiva erbjudanden. Men hur väljer du vilket nätverk du ska behålla? Titta på vilken typ av annonsörer som finns i nätverket och vilken kategori som presterar bäst. Behåll det nätverk som har mål som överensstämmer med era.

2. Sök aktivt efter nya samarbeten

Inom affiliatemarknadsföring finns det massor av möjligheter att starta nya samarbeten med affiliates även utanför programmen. Deras räckvidd kan ge mycket mervärde. Nya affiliates rekryterar du genom att t.ex. annonsera om programmet på hemsidan. Det brukar inte vara svårt att utöka antalet partners eftersom en sajtägare gärna tar chansen att tjäna lite extra pengar.

3. Skapa en relation med affiliates

Kommunicera med dina partners genom att välkomna dem till ert program, informera om nya produkter, om ändringar i programmet eller tips på hur de kan marknadsföra dina produkter. En personlig relation med dina affiliates ger dig inte bara en bättre koll på marknadsföringen – det ökar också engagemanget från deras sida. En bra relation gör det lättare att fråga om råd t.ex. när du inte är säker på vilken marknadsföring som kommer att funka bäst för en produkt. Affiliates med lång erfarenhet har en bra känsla för vad som funkar och inte.

4. Gör det lätt att marknadsföra er

  • Se till att dina partners alltid har tillgång till kreativt och uppdaterat annonsmaterial.
  • Erbjud många olika sorters material och var inte rädd för att testa nya format eller att använda er kreativitet.
  • Gör det möjligt att skräddarsy ert annonsmaterial. Data feeds eller product feeds blir alltmer viktigt och många försöker hitta lösningar för att driva mobil försäljning. Ge dem möjlighet att skräddarsy datafeeden efter sina behov.
  • Kommunicera med affiliates för att få information om vad de behöver.

5. Värna om integritet och varumärke

Var noga med att alltid bibehålla ett starkt varumärke och en hög standad – och kräv detsamma av dina partners. I vilka sammanhang vill ni synas? Försök ha regelbunden koll på hur ni marknadsförs på affiliatesajterna, med vilken beskrivning och hur t.ex er logotype används.

Therese kommentar: För två år sen arbetade jag fram en lönsam affiliatestrategi och följde precis dessa rekommendationer. Här kan du ta del av vår success story. Sen måste man ha tålamod med tillväxten, som kan ta tid i början. Men med koll på prioriteringarna kommer belöningen så småningom. Lycka till!

2 kommentarer på ”5 tips för framgångsrik affiliatemarknadsföring

  1. I morgon, tisdag, kommer jag ordna något jag kallar för ”Affiliate Hangout” (på Google Hangout). Tanken är att försöka presentera affiliate från grunden, på lite nya sätt. Samt att jag ska försöka svara på så många frågor som möjligt. Eftersom detta är första gången blir det lite spontant alltihopa. Men alla är välkomna!

    Läs mer på Webmaster Network:
    http://www.wn.se/showthread.php?p=20485740#post20485740

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen