Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Konverteringsoptimering – del 1 från #outfox2013

För dig som är nyfiken på hur ehandlare kan tjäna mer pengar på nätet kommer här del 1 av mina anteckningar från konferensen Outfox Your Competition.

Ben Hunt driver Scratch Web Marketing och pratade om sajtoptimering. Hans erfarenhet var att det ofta är mer effektivt att ta bort innehåll från sajten än att lägga till nya element. I hans studier ökade både Time spent on Site OCH Average Order Values när man designade bort – istället för att låta ligga kvar. Han betonade vikten av att låta innehållet styra, inte designen och att företag lägger alldeles för lite tid på att optimera på enskilda ord. Det är ofta rubrikerna och namnen på knapparna som är de stora konverteringsbovarna! Exempel: Byt ut ”Boka nu” mot Läs mer eftersom ”Boka nu” signalerar att du måste förbinda dig till något, det innehåller ett osynligt krav. För varje gång du utmanar din besökare att förbinda sig till något så upplevs det som en kostnad. Du vill inte skrämma iväg besökare som inte är mentalt redo att belastas med/betala denna kostnad.

Ben poängterade också att det inte alltid är effektivt att visa upp priset på produkterna! Istället bör kostnaden introduceras ju närmare transaktionsögonblicket man kommer. Ur konverteringsoptimerings-synpunkt är det bättre att fokusera på CTA:er som tex ”Book now, Pay later”, ”Book today and save 25%” eller ”Best Rate guarantee” tills besökaren når fram till konvertering. Now, how would you like to pay? Jag tror att detta kan vara tillämpbart för företag som säljer sällanköpsvaror och premiumprodukter.

Vi minns: Everything that implies a commitment has a cost.

Magnus Linde från Sticky höll ett väldigt bra tal om hur man säkerställer att ens olika annonsplaceringar faktiskt ses av målgruppen. Hans dom var hård: Det sätt på vilket annonsörer köper displayannonsering idag kan jämföras med att beställa en utomhuskampanj där man placerar alla affischer på havets botten. Medan vi lyssnade skickade jag snabbt iväg ett mejl till vår marknadsavdelning för att fråga om ”dwell time”, dvs hur många sekunder våra bannerannonser ligger kvar i betraktarens fokus. Det ger nämligen en bra indikation om hur många som verkligen tittade på annonsen och inte bara scrollade förbi. I båda fallen kommer det ju registreras som en impression. Be alltid om siffror på ”in-screen” från din mediebyrå –  ett liknande mått på hur många gånger minst 50% av annonsen har legat i aktiv skärm (längst fram på skärmen) under minst 1 sekund.

Vi minns: Being viewable does not equal being seen.

Agenda för #Outfox2013
Agenda för #Outfox2013

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen