Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Härskartekniker och konsten att känna igen dem

När man blir utsatt för härskartekniker är det inte ovanligt att man först tre veckor senare inser vad som skett, eller som i mitt fall – inte förrän man ramlar på Härskarteknikskolan och får typerna beskrivna i klartext.

Efter att ha läst på om Härskartekniker på retorikiska.se inser jag att det är rätt ofta någon medvetet (eller omedvetet) känner behovet av att stärka sin egen position gentemot mig. Och min reaktion är nästan alltid skuld- och skambeläggning: ”Ja, det skulle jag nog ha förstått att jag..” eller ”Det är jag som behöver formulera det jag vill ha sagt bättre..”  Men nu sätter jag stopp! Jag ska lära mig känna igen samtliga härskartekniker och att neutralisera dem.

Härskartekniker – personliga upplevelser

  • Jag är precis nyanställd och blir inbjuden att delta i ett möte med företagsledningen. Min chef ber mig uttryckligen att ”ta på mig något representativt” medan hen synar min jobboutfit. Härskarteknik: Förlöjligande
  • På en jobbintervju får jag frågan om mitt slutbetyg från gymnasiet. När jag berättar att jag hade 20.0 säger intervjuaren ”Ja, men då har du läshuvud i alla fall”. HärskarteknikFörlöjligande
  • Efter en eldig debatt i ett knivigt projekt på jobbet (och efter att vi landat i en bra lösning för båda parter) blir jag klappad på armen med orden ”Känns det bättre nu?” HärskarteknikFörlöjligande.
  • Vi är fyra personer på möte med ett utländskt företag. Min chef äger agendan, men när vi kommer in på mitt specialområde ombeds jag att svara. Under hela den tid jag har ordet sitter hen och viskar i örat till vår kollega. HärskarteknikOsynliggörande
  • Jag är mitt uppe i en mening när en av mötesdeltagarna sträcker ut armen mot mig, vinklar handflatan mot mitt ansikte och börjar diskutera med personen bredvid. HärskarteknikOsynliggörande
  • Manlig kollega: ”Vad sexig du ser ut. Innan vi börjar får du ställa dig här framför webbkameran så att de andra deltagarna får se.” HärskarteknikObjektifiering
  • Efter en månad som nyanställd får jag en tillsägning om att leverantörsfakturorna inte har betalats i tid. Men jag vet att jag har konterat och vidarebefordrat dem till chefen. När det visar sig stämma, förklaras det med att jag utelämnat att skriva ordet ”OK” i ämnesraden. HärskarteknikUndanhållande av information

Camilla skriver: Syftet är att du ska känna dig oviktig, värdelös och göra dig osäker. Men sitt inte tyst medan din hjärna skriker åt dig att du är dum, korkad och inkompetent! Kom ihåg: En härskarteknik fungerar bara om omgivningen accepterar den.

Bege dig iväg nu och läs på om alla de 7 härskartyperna! Sen kommer du tillbaka hit och berättar om dina egna erfarenheter, och om hur du skulle handskats med situationerna ovan.

Bild: Backwardsbread | Flickr
Bild: Backwardsbread | Flickr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen