Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

#Bloggskolan del 5 – Syndikering och spridning av inlägg

bloggskolan1Bloggskolan är en serie i 9 delar där jag ger råd och tips om hur man lyckas med sin företagsblogg. Bloggskolan passar både dig som vill ha tips inför uppstart och dig som redan driver en bloggsatsning.


Innehåll

Del 1: Varför ska man ha en företagsblogg?
Del 2: Så hittar man ämnen att skriva om
Del 3: Att skapa en innehållsplan för bloggen
Del 4: Tips för att skriva bättre bloggtexter
Del 5: Syndikering och spridning av inlägg
Del 6: WordPressteknik och mina bästa plugins
Del 7: Så ökar man motivationen till att skriva
Del 8: Öka trafiken och få fler läsare på bloggen
Del 9: Att analysera trafik, effekt och resultat.

Del 5 – Syndikering och spridning av inlägg

Ordet syndikering kommer från medieindustrin och avser publiceringsavtal som gör en viss text eller tv-serie tillgänglig för flera tidningar eller stationer samtidigt. I bloggsammanhang översätter vi det till RSS ”Real Simple Syndication”, ett sätt att publicera dina blogginlägg i en feed som folk kan prenumerera på i en RSS-läsare utan behöva besöka din sajt. I Bloggskolan del 8 kommer jag att gå igenom hur man kan marknadsföra sin blogg och få fler läsare. Håll utkik!

RSS

Kör du WordPress och någon social delnings-plugin finns det ofta en RSS-ikon inkluderad. Se till att den syns tydligt på bloggen. Du kan också använda tjänsten Feedburner, och den skapar en ”snygg” url för din RSS-feed och gör dessutom så att de som klickar kommer till en sida där man kan välja i vilket format, och med vilken rss-läsare man vill börja prenumerera. Feedburner kan också ge viss statistik på hur många som prenumererar.

Pinga din blogg

De flesta bloggplattformar som t.ex Blogger, Blogspot, WordPress och Tumblr har stöd för automatisk sk RPC Ping. WordPress till exempel, ”pingar” en lång lista med webbadresser varje gång du publicerar något nytt, för att meddela andra bloggtjänster och sökmotorer att det finns uppdaterat innehåll. Det leder det till att dina blogginlägg indexeras snabbare och går direkt att hitta på nätet. Vill du addera egna pingtjänster, t.ex svenska Twingly, gå till Inställningar  > Skriva > Uppdateringstjänster och klistra in dem där. Här är några exempel som jag använder:

Kommentarer

Uppmuntra gärna de som läser att lämna kommentarer på blogginläggen. Det ökar sannolikheten för att inläggen sprids, och att läsarna återvänder. Alla vill ju följa en intressant diskussion och läsa svaren på sina egna kommentarer. Om ni använder ett plugin som t.ex Disqus för kommentarsfunktion kan kommentatorn välja att Twittra/dela med sig varje gång de lämnat feedback. Det ökar också sannolikheten att inlägget får spridning. Ett annat tips är att jobba aktivt med att kommentera på andras bloggar för att uppmärksamma och synliggöra att ni finns. Om ni vill länka till ett inlägg ni själva har skrivit, var noga med att begränsa er till en URL och inte mer. Annars riskerar den att markeras som spam. Var också noga med att kommentera på bloggar i den nisch eller bransch ni själva verkar. Detta för att få maximal relevans ur ett sökoptimerings-perspektiv.

Vad tycker du om #Bloggskolan så här långt? Skulle bli väldigt glad för feedback i alla dess former.

En reaktion på “#Bloggskolan del 5 – Syndikering och spridning av inlägg

  1. Ren slump att jag hittade din alldeles förträffliga bloggskola. jag är helt nyfödd när det kommer till bloggande och suger i mig allt jag kan.
    Känns som jag kan sluta söka hjälp på Google nu, allt finns ju här!
    Tusen, tusen tack för att du så frikostigt delar med dig av dina kunskaper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen