Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Så skapar du en minnesvärd Unboxing Experience

Vill man bygga ett varumärke värt att minnas ska man satsa på genomtänkta leveranser och värdeskapande uppacknings-upplevelser. När Internetworld intervjuade mig innan nyår framhöll jag samma sak: E-handlare måste lägga mer kärlek på paketet.

Du bygger inte ett ehandelsföretag, du skapar ett varumärke där e-handel råkar vara den primära distributionskanalen.

Varför är uppackningsögonblicket så viktigt?

  1. Första intrycket. Inom digital handel kan man inte beröra sinnen och känslor lika effektivt som vid fysiska kundmöten i butik. Först vid uppackningen kan kunden se, känna och hålla i produkterna och detta första intryck är ofta bestående.
  2. Bekräftelse på att köpet var rätt. Onlineköp ger ingen omedelbar belöning. Man belastas med kostnaden innan man mottagit produkten vilket kan skapa ånger- och skuldkänslor. När vi packar upp ett paket är vi därför extra mottagliga för alla sorts upplevelser som bekräftar att vi gjort ett bra val.
  3. Word-of-mouth-effekten. Det finns tiotusentals videos och Pinterest-bilder som dokumenterar olika Unboxing Experiences. 4 av 10 konsumenter uppger att de skulle dela ett foto via sociala medier om produkten kom unikt paketerad.

Unboxing experience från LeTote.com

Hur skapar man en minnesvärd upplevelse vid uppackning?

Emballage – Säkerställ att produkterna är omsorgsfullt inslagna. Emballaget ska visa att ni har lagt omsorg på att skydda och ta hand om produkterna inför resan hem till kunden.  Våga experimentera med etiketter, materialval, dofter, synintryck och kanske t.o.m med ljud och smak.  Det ultimata beviset på att leveransen är unik? Sätt en handskriven, unik numrering på varje låda.

Fraktsedel och kvitto – Se till att mottagaren är trygg med att beställning blivit rätt och att allt har kommit med. En fraktsedel med bild och beskrivning på varje produkt är ett måste.

Socialt delbart – Förenkla för mottagaren att ”visa upp sin kasse på stan” och att dela omdömen via digitala och sociala medier. För maximal delningsvänlighet ska paketet vara som gjort för att fotas, pinnas och instagrammas. Uppmuntra till delning med rabattkoder, poäng för att tipsa vänner eller hashtags för Twitter och Instagram.

Personlig hälsning –  Jag har fått en personlig hälsning en enda gång. Företag med stora leveransvolymer måste visserligen tänka på lönsamhet i logistikledet, och då innebär en fördröjning för att skriva en personlig hälsning en stor kostnad. Men att få en handskriven lapp i en leverans förmedlar att produkterna är unikt utvalda och att jag är sedd och uppskattad som kund.

Byredo _tack

Gåvor och produktprover – De flesta av oss känner en omedveten skyldighet att återgälda generösa handlingar, även om ingen begärt det av oss. Fenomenet kallas Reciprocitetsprincipen. Det är t.ex. välkänt att servitriser som lägger en karamell på restaurangnotan får mer i dricks. Kan du skicka med ett produkt- eller smakprov, en gåva eller en rabattkod? Tänk också på att köpresan inte slutar bara för att paketet har kommer fram. Om mottagaren känner sig glad och nöjd med sin leverans kanske hon kan vara intresserad av andra produkter från ert varumärke? Baserat på kundtyp och köphistorik kan du ge rekommendationer på varor som passar till produkterna som kunden precis har köpt.

Vilka svenska företag tycker du har lyckats med att skapa en riktigt unik och personlig känsla vid uppackning? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen