Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Jag pratar mobiltelefoni i Nyhetsmorgon

I går blev jag uppringd av TV4 och tillfrågad om jag ville medverka i Nyhetsmorgon. Temat var ”Mobiltelefonen – ett samhällsproblem”. På två röda hade jag ett ex av den nyutgivna boken ”Var är du?” i min hand, och tre timmar senare hade jag läst ut den. Här är klippet från Nyhetsmorgon, med mig som mobiltelefon-förespråkare och författaren Katarina Bjärvall som motståndare. Eftersom man inte har utrymme att utveckla sina svar i direktsändning, så beskriver jag mitt resonemang mer i detalj här nedanför!

Mobilen%20-%20ett%20samh%C3%A4llsproblem?

Mobiltelefonen gör dig mer stressad

Nej, jag hävdar att mobiltelefonen hjälper till att få saker gjorda så att du blir riktigt närvarande i det du håller på med. Dessutom är den en social utloppskanal, en möjlighet att omedelbart nå ut och dela tankar och irritation innan det kokar över. Den bekräftelsen behöver i alla fall jag mitt i all annan stress!  Att jag kan härarbeta i sann ”nomad”-anda tar bort den platsberoende stressen i mitt liv och ett meddelande räcker för att jag ska nå många personer på en gång. För mig minskar mobiltelefonen tre stora stressmoment: Missförstånd, gå vilse och att göra bort sig.

Mobiltelefonen minskar förmågan till reflektion och kreativitet

Att alltid vara uppkopplad, och att aldrig tillåta dötid, är inte likvärdigt med att vara passiv och tillgänglig. Reflektion för mig händer t.ex när jag skriver ner det jag tänker och funderar på, en chans att befria hjärnan. Mobilen ger mig den möjligheten var jag än befinner mig. Som jag nämnde i Nyhetsmorgon är mobiltelefonen inte heller bara en mottagare. Med dess hjälp har man (om man vill) tillgång till tusentals andra sociala sfärer, vilket ger ett djup och ett perspektiv till ens egen begränsade tankevärld. Jag är övertygad om att den moderna mobiltelefonägaren lyssnar, läser, och reflekterar mycket mer än vad de pratar om sig själva. Sen vill människan bli underhållen, och ibland är det faktiskt bara tal om att slippa ha tråkigt när man fiskar upp mobiltelefonen.

Mobiltelefonen bidrar till minskad närhet, samtal och vänskap

Forskning visar att nya virtuella kommunikationskanaler (t.ex chatt och internet) inte påverkar tiden vi spenderar med nära och kära. Tvärtom ökar samvarotiden med vänner när människor börjar använda internet. Enligt undersökningar har man också kunnat påvisa att användare av onlinespel och sociala medier är mer sociala än andra, utanför sin datorn eller konsol. För mig uppmuntrar mobilen även till spännande oarrangerade möten (med Foursquare, Gowalla och Ditto). Därför är det stor skillnad mellan t.ex TV, ett isolerat “dumburkstittande”, och mobiltelefoni. Och varför ska man värdera social samvaro baserat på var den sker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen