Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Varför älskar vi Google?

Idag när jag tittade på reprisen av Kobra om Google började jag fundera på hur det egentligen kunde komma sig att Google kunde ta över sökmotorvärlden. Är det för att Google har trevliga färger i sin logotyp? Hur gick de från noll till mer än 72% av världens sökningar? Vad gjorde att vi kollektivt övergav AltaVista. Infoseek och Yahoo?

A friend recommended it and said it was such a clean and simple interface
-Brian Renner

I got hooked on Google after constantly reading the term “do a Google search” in several message boards
-SportsOutlaw

Google blev förmodligen stora för att de erbjöd någonting som inte fanns; ett enkelt gränssnitt, blixtsnabba resultat och en gigantisk databas. De introducerade sin tjänst vid en tidpunkt då alla andra sökmotorer byggde banner- och reklamutrymmen på portaler som försökte visa upp allt som fanns att läsa på nätet. Google gav oss vad vi inte fick någon annanstans.

Innan Google var det AltaVista som levererade de mest relevanta sökresultaten och som kunde stoltsera med en lojal användarkrets som älskade tjänsten. Men de många ägarintressena och felsteget att förvandla sökmotorn till en portal år 1998 bidrog till att sökresultaten blev mindre relevanta, crawlerns indexering försämrades, och sajten tappade både trafik och sin lojala användarskara (källa: www.searchenginehistory.com)

Yahoo grundades 1994 med syftet att vara en webbsideskatalog. Under många år outsourcade Yahoo sin söktjänst eftersom man ansåg att den var sekundär till katalogtjänsten och deras andra innehåll. År 2002 när Yahoo slutligen insåg vikten och värdet av sök, påbörjades ett intensivt uppköp av sökmotorföretag. Ett år senare ägde Yahoo även AltaVista. Men i början av 2004 tackade Yahoo nej att använda Google som leverantör och använde istället de uppköpta teknikerna för att bygga sin egen sökmotorlösning.

Min kompis Jacob rekommenderade mig att testa Google 2005 och sedan dess har jag inte använt något annat. Varför började du använda Google?

2 kommentarer på ”Varför älskar vi Google?

  1. Jag missade programmet och får leta upp det på nätet men jag tror den enskilt viktigaste faktorn var relevans. Som du tar upp så var inte relevans den viktigaste punkten på dagordningen i vissa andra sökmotorer och Googles satsning på relevanta sökresultat är nog nyckelfakorn till succé.

    Jag har läst boken “The Search” som jag varmt kan rekommendera om man vill höra hur man byggde upp Google från början.

    Jag gick från Alta Vista till Google mycket p.g.a. att några som jag pluggade med gjorde det under slutet av 90-talet men man hade nog förr eller senare gjort det av egen upptäckte förr eller senare med deras dominans och nyutveckling av användbara funktioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen