Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Tjänar du vad du borde? Mina tips inför lönesamtalet

Det är augusti och dags för lönesamtal. För mig är lönen en stark drivkraft, den är belöningen för tiden och engagemanget jag investerar både på arbetstid och utanför.

Mitt tips till alla som står inför sin årliga löneförhandling är att skriva ner och föra bok över alla framgångar, resultat, positiva omdömen och förändringsarbete. Det är inte alltid man har möjlighet att sätta siffror på sina resultat, men gör det i den mån det går. Jag har en lista i Evernote där jag klottrar ner allt som händer under året.

Ta reda på var det klämmer och svider, vilka brister och klagomål som din chef tampas med. Sen visar du hur du har bidragit till att eliminera just dessa skavsår! Även mjuka värden som att vara en uppskattad medarbetare, kvalitetssäkra varumärke och domäner, skapa styrdokument och hålla utbildningar ska såklart lyftas fram.

If they ask you to jump, you say: “What’s in it for me?”

Therese åstadkommanden 2012

Ökat webbintäkterna med X miljoner – Ökat konverteringsgrader, optimerat SEO, återtagit förlorade domäner, startat nytt affiliateprogram, åtgärdat klickbedrägerier, korrigerat felaktig spårning och omförhandlat avtal.

Minskat kostnaderna med X miljoner – Under tolv månader optimerat arbetssätt och rutiner för annonsering och provisionsutbetalning vilket minskat felmarginaler, risker, ledtider och kostnader.

Ökat kunskapen i organisationen – Genom workshops, rådgivning, mallar och dokumentation har jag utbildat utvalda hotell, samtliga landsorganisationer, Finance, Sales och Marketing i Internetmarknadsföring.

Har ditt företag en förbestämd procentsats som utgör din löneökning? Ta reda på vad som gäller och vilket utrymme du har. Min arbetsgivare har kollektivavtal, men samtidigt en uttalad policy att belöna medarbetare som gör ett gott arbete, vilket är fantastiskt:

Lönen är inte lika för alla, men alla har samma chans att skapa ett värde för företaget. Det är det värdet som ska bestämma lönen. Den som bidrar till en resultatförbättring ska ha en del av den.

 

Lästips: Se upp för löneförhandlingens känslofällor och Förtjänar du en löneförhöjning?

Läsarkommentarer: Fråga vad som ska krävs för att få den lön du vill ha. Är det ens möjligt?  /Evelina Ander

Lycka till!

En reaktion på “Tjänar du vad du borde? Mina tips inför lönesamtalet

  1. Bra tips! Några ytterligare saker som kan vara bra att tänka på, även om de tenderar att vara åt det klyshiga hållet, är att lönesamtalet ju egentligen inte bara ska vara en diskussion en gång per år, utan att det ska finnas med på utvecklingssamtal och liknande under året (eftersom det är under året du presterar för att kunna få den där löneförhöjningen du vill ha). Sen också att faktiskt fråga vad som ska krävas av dig för att få den lön du vill ha. Är det ens möjligt? Hur kan du/ni/företaget åstadkomma det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen