Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Okategoriserade

Google lanserar realtidssök

googlerealtime Nu kan du testa Google Realtime Search! En gudasänd gåva för informationstörstande netoholics, som länge fått parallellköra google.com och search.twitter.com. Men nu slipper vi det!

Än så länge är tjänsten tyvärr inte tillgänglig på svenska, men utrullning sker under de närmsta dagarna lovar Google-teamet. Söktjänsten Bing.com från Microsoft som ju var först med realtidsuppdateringar, har inte heller lanserat sitt realtidssök för Sverige.  På sajten möts man av det tråkiga meddelandet “Bing Twitter Search is not available in this locale.” Men svenska Eniro.se har insett värdet i att integrera mikrobloggar som Twitter, Jaiku och Bloggy i sökresultat och har sedan ett par månader gjort just detta. Resultaten uppdateras inte i realtid men den är min absoluta favorit bland svenska söktjänster.

googlerealtimeOm Googles och Microsofts realtidssök förutom att inkludera statusuppdateringar från sociala nätverk (läs: Twitter och Facebook) även innefattar bildsök via t.ex Twitpic och Flickr ska jag dock låta vara osagt tills jag forskat lite mer. Det ska också bli intressant att se hur man tänkt hitta innehåll värt att publicera från Facebook, som ju är en vad man skulle kunna kalla en “gated community”. Men precis som Twitter skrev om sina användarvillkor lagom till samarbetet med Bing, så lär det tillkomma ännu ett menyval på Facebooks inställningar. Idag är det minst restriktiva valet “visa statusuppdateringar för alla” vilket ändå innebär att ingen utanför Facebook kan se dem. I Twitters villkor står att “Du tillåter Twitter att göra ditt innehåll tillgängligt via våra API: er”.

Men skulle det kännas obekvämt, kan man välja att skydda alla sina tweets, förutom för speciellt utvalda personer. Jag kommer inte att uttala mig om vad jag tycker om nyttan i det! Sen ska man inte glömma att Facebook har Fan Pages (“sidor” på svenska) vars existens går ut på att marknadsföra produkter och företag; och där ser jag verkligen ett syfte med att offentliggöra deras logghändelser i sökmotorerna. Vi på tastecasting.se skulle i alla fall inte tacka nej till den möjligheten!

En reaktion på “Google lanserar realtidssök

  1. Läste ett intressant inlägg på sajten http://www.seomoz.org där artikelförfattaren refererar till Googles realtidssök som “The worst implementation of new results Google’s ever implemented”. Han menar att det alltså räcker med att ha varit sist med att nämna en sökterm för att hamna högst upp i SERP:en, vilket trycker ner kvalitetsinnehåll, relevans och popularitet. Ska bli intressant att se om Google justerar realtidsalgoritmerna under 2010?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen