Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Psykosociala medier – jakten på äkta närhet

Ni har säkert sett statusuppdateringar på Facebook eller i Twitterflödet i stil med: “Har en helvetesvecka”, “Gläds med andra men inte själv” eller “Är så less på allt”.  Och även om vi inte förstår vad som orsakat deppen, så svarar vi, uppmuntrar, peppar och kommenterar. Lika berörd och engagerad (det händer att jag kollar twitterhistorik och relationsstatus för att hitta ledtrådar), lika glad blir jag sen när personen laddar upp en bild på en blombukett som någon skickat.

Bild: Linn Vennerholm

 
Forskare har konstaterat att alla människor längtar efter gemenskap, värme och vänner. Men vissa hävdar att man inte kan få det på nätet. Att vi behöver umgås med människor öga mot öga, ha genuina möten och att röra vid varandra. Det sägs också att varje människa bara kan ha en begränsad mängd nära relationer.
 
Jag tror att Sociala medier kommer att förändra grunden för hur vi relaterar till oss själva och till andra. Vår vänskap på nätet kan vara kritisk, brutal och rättfram, men den är på samma gång uppriktig, empatisk och äkta. Ett kommentarsfält på Facebook är långt ifrån ett fysiskt möte – men det är en psykologisk närhet. Risken, om någon, skulle vara att man  förblindas i jakten på denna typ av närhet. Precis som i ett affärsbeslut eller i ens privatekonomi krävs det en klok och smart investering och balans, så att man i slutändan har någon som kan ge en en (riktig) kram när man behöver det.

Intressant om internetpsykologi

  • John Cacioppos forskning visar att ensamhet, ilska och ovänlighet smittar och att  vi är mer mottagliga för humörsvängningar i sociala medier.
  • Madeleine Gauffin menar att sociala medier är förytligande, att vi förskönar verkligheten med en tillrättalagd självbild och blir mer de vi vill vara än de vi verkligen är.
  • Anders Flodqvist resonerar kring huruvida vi blir ytliga av Internet och drar slutsatsen att nya bekantskaper  fördjupas snabbare tack vare sociala medier.
  • Sydsvenskan publicerar en artikel om att alla sätt vi uttrycker oss på representerar oss som personer, men några sätt får oss att känna oss bättre än andra. På nätet har vi möjligheten att först berätta vilka vi är innan vi visar det. Därför kan kommunikation via sociala medier ger oss en känsla av att vi klarar av att vara den vi verkligen vill vara.

Har dina digitala relationer förändrat ditt sociala beteende online/offline?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen