Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Plus i kanten till Google för Google+

Det första jag möts av när jag loggar in i den oh-so-shiny supersprillans tjänst Google+ är meddelandet “Webbläsaren stöds inte”. Nej självklart.. jag kör ju Firefox. Ett snabbt byte till Googles webbläsare Chrome får det ilskna meddelandet att försvinna.

Niclas Strandh skrev för en tid sedan hur vanliga användare kommer att tröttna på att Google lanserar tjänster “skarpt” som andra skulle se som tidiga betaversioner. Så man förstår att förväntningarna är skyhöga nu när man tagit Gmailchatten, Picasa, din Google Profile, Google Buzz, Google Wave, Google Contacts, Google Talk och sammanfört allt detta i den nya plattformen Google+

Jag är inte alls skeptisk till hur mycket användning jag kommer ha av Google+. Jag använder i stort sett alla deras verktyg och har saknat ett bra ställe för att samla min aktivitet och andras. Att sen Google Analytics nyss fått nya mäfunktioner för att spåra “social webbtrafik” gör Google+ till ett himmelrike även för annonsörer och sajtägare. Att Google+ kommer att påverka SEO och placering i Googles sökmotor känns givet. Sociala inlägg, +1-knappar och delningar kommer att kunna ge en skjuts till din sidas page rank.

1+ knappen  gör det som “Facebook like-knappen” varit enda alternativ till förut; jag vill rösta för att det här sajten/bloggen/sidan är relevant och bra. Det behöver inte betyda att jag vill trycka ut detta i feeden hos alla mina vänner på Facebook. Och som bokmärkes-tjänst är den ju klockren. Idag använder jag Delicious när jag vill spara ett bokmärke för framtiden. Men proceduren är lite omständlig medan ett klick på +1 går på en sekund. I Google+ gränssnitt finns alla dina plusmarkeringar samlade.

Invändningar

Du kan även göra backup av Google+
  • Saknar att kunna importera Facebook och Twittervänner och inte bara Gmail Contacts
  • Möjlighet att ställa in vilken social krets (circle/grupp) som är default för nya kontakter. På det hela taget verkar det vara ett jättejobb att stoppa in alla sina 500 Gmailkontakter i rätt krets.
  • Gränssnittet i Androidappen för Google+ är tydligen strålande, medan iPhone-versionen och en iPhoneapp är under utveckling. Mobilversionen av Google+ upplevs som seg (jag har inte hunnit testa)
  • Hur är det med säkerheten? Google stämdes ju i fjol av ett antal Gmail-användare som hävdade att lanseringen av Buzz stred mot personuppgiftslagar och sekretess.
  • Det första du bör göra är att justera dina notifierings-inställningar. Min inkorg svämmade över direkt av meddelanden när  “Person Y lade till dig i Google+”.
  • Svenska översättningarna skulle behöva lite finputs. Hangouts heter Träffpunkter på svenska men det används inte konsekvent överallt
  • Vissa tycker att Sparks är bedrövligt men att det blir bättre så fort Reeder, Flipboard och Zite implementerar “Share with +1”
Så stänger du av e-post från Google+
Sparks är som en ämnesbaserad läskatalog med artiklar inom vissa kategorier
Du kan nämna/pinga personer i kommentarer, precis som på FB

Kvarstår för mig att testa “hanging out”-videokonferenssystemet (som enligt t.ex @bjornh ska vara riktigt grymt) . Men då blir det först till att fixa till sig lite :)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen