Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Förbättra världen? Tips för kommunikation i sociala medier

Detta är ett gästinlägg av Lina Areblad som driver socialmediabyrån House of Conversations samt är kommunikatör för Hungerprojektet.

Den gemensamma nämnaren för organisationer som vill förbättra världen på olika sätt är resurserna. Oftast finns det ungefär 0 kronor i en marknadsföringsbudget. Det blir då extra viktigt att kunna hantera de nya medierna på ett bra sätt. Jag har valt ut:

3 tips för er kommunikation i sociala medier

  1. Gör det lättare för era följare att argumentera för er sak och berätta om er för andra. Utbilda i vad ni gör, varför ska man stötta just er organisation, vad skiljer er från de andra som jobbar med samma fråga.
  2. Skapa gemenskap och vi- känsla mellan er och era följare. Gör dem så delaktiga som möjligt genom att be om hjälp och fira resultat som ni tillsammans har nått. Kom ihåg att tacka och återkomma med resultatet av deras engagemang.
  3. Var pålästa och kommentera nyheter som rör ert område. Hjälp era följare med de rätta argumenten.
Unicef Sverige på Facebook
Hungerprojektet på Facebook
Pålästhet och kunskapsförmedling

Vill du engagera dig?

Tänk om alla använde sitt inflytande i sociala medier för att göra något bra. Framför dig har du verktygen som krävs för att skapa en infrastruktur som möjliggör möten som leder dig dit du vill. Det finns ett enormt behov av människor som vill engagera sig, ta ställning och föra diskussionerna vidare.

Så här skriver @ibyr och @LMartinOlsson på ecoprofile.se:

På Twitter idag saknar vi flera relevanta och inspirerande aktörer inom miljösverige. #klimatfrågan är mer aktuell än någonsin och vi ser det spira en begynnade miljödebatt på Twitter. Men för FÅ miljökunniga och miljöauktoriteter använder idag Twitter som en naturlig kanal att sprida budskap och för att få feedback.

  • Finns det en organisation som redan driver den frågan du brinner för? Kontakta dem och fråga hur du kan hjälpa till. Behövs någon som kan administrera deras twitterkonto under helger eller någon som kan blogga om dem? Berätta vad du är bra på, kanske är det webbutveckling, SEO eller är du grym på att göra strategier.
  • Twittra under hashtagen #förenbättrevärld. Exempelvis  – Idag tog jag cykeln istället för bilen #förenbättrevärld –  Eller ”Jag åker med @skjutsgruppen istället för flyget #förenbättrevärld.” Vi kan kalla det för social pressure for social good.

Om du inte har någon specifik fråga eller organisation som du brinner för kan du ta en titt på denna infographic från Recyclebank.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen