Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Bli en proffsbloggare – hemligheten bakom en lyckad bloggstrategi

Kämpar du med att hitta inspiration till din blogg, och undrar vad hemligheten är bakom proffsbloggarnas framgång på nätet? Oavsett om du driver en privat eller professionell blogg behöver du en bloggstrategi

Vad är syftet med bloggen?

Om du inte är säker på detta själv, så kommer du inte att kunna driva en blogg med övertygelse. Du behöver en kompass. Vad är ditt ”editorial mission”?
therese_working

  • Bygga personligt varumärke
  • Tjäna pengar
  • Bygga opinion
  • Samla in pengar
  • Hitta likasinnade
  • Få uppmuntran och stöd

Vem ska läsa?

Vem är din ideala läsare? Beskriv denne så detaljerat som möjligt. Du vill få besökarna att känna att de vinner något på att engagera sig i det du skriver. Tänk efter vem som skulle kunna tänkas göra det. Varje inlägg du skriver bör sedan författas med just denne mottagare i åtanke.

Vad ska bloggen handla om?

Skriv upp 4-5 teman som du kommer att skriva om. Att avgränsa gör det lättare att samla idéer och stoff och du undviker upprepning av samma typ av texter gång på gång.  Att specialisera sig inom en nisch är också det mest effektiva för att nå igenom bruset. Kanske skapar du ändå mycket presentationer i jobbet, skriver på en bok eller producerar  kursmaterial. Återanvänd innehållet till bloggen och tvärtom.

Struktur och innehållsplan

För att lyckas få en skara återkommande läsare krävs ”consistency” – en sammanhållen struktur och enhetlighet. Att ha ett konsekvent upplägg tillfredsställer förväntningar och inger en känsla av trygghet. Sätt ett bloggramverk där du bestämmer schema, tajming, tema, format (dagens outfit, HowTo) och tonalitet (utbildande, inspirerande). Ett mycket bra exempel ligger bakom Blondinbella.se. Denna bloggrutin har Blondinbella hållt fast vid i åtta år och på så sätt skapat sig en mycket trogen läsarkrets. Läs också upplägget bakom Duct Tape Marketing.

Rutiner och mallar

Samla upp idéer till blogginlägg på ett ställe. Ha inte övertro på att du kommer att minnas den senare. Jag använder Evernote och lägger alla nya idéer i en mapp som heter ”Bloggen”. Varje anteckning markerar jag med en hashtag som representerar ett av mina fem format. Ytterligare ett tips är att följa en mall för hur ett optimalt blogginlägg ska se ut. Hitta din egen stil eller sno från experterna.

Bygg en pool med utkast

Att ha ett gäng bloggutkast redo att publiceras ger dig frihet och flexibilitet att leverera konsekvent även om din egen planering brakar ihop någon gång. Tomas K Johansson har skrivit ett bra inlägg om hur man hittar uppslag till bloggen och massvis av inlägg om blogginspiration finns på webben.

Dela med dig

Det lönar sig att vara generös. Har du en bra idé eller tanke, släpp den fri! Tankar och frön till uppslag behöver syre för att gro, så gör ditt innehåll enkelt att förstå och dela med andra. Varför följer man din blogg? För att du ger bort det bästa helt gratis!

Har du implementerat en bloggstrategi och lyckats skapa innehåll som lockar en återkommande läsekrets? Posta en länk till din sajt i kommentarerna och berätta om ditt upplägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen