92% av all mejl utgörs av skräppost. Spammejl står majoriteten av orsaken till virus, bottar, trojaner och andra infektioner. Men Computer Associates är en av flera organisationer som poängterar att Social Media innebär stora risker eftersom man tenderar att lita på meddelanden man får från vänner i sociala nätverk.

Var du en av de som drabbades av Gumblar.a i fjol? Det var ett krypterat script som flera av mina vänner råkade ut för efter att ha klickat på ett brev i inkorgen på Facebook. Trojanen styrde dig till en skadlig webbsida, en rad objekt laddades ner till din dator och när de var installerade påverkade de din webbtrafik genom att modifiera Googles sökresultat. Den sökte även igenom din dator efter lösenord till FTP-servrar för att kunna infektera dem.Ronald Binnerstedt

När jag hade läst den senaste rapporten från säkerhetsföretaget Kaspersky om risken för virus och trojaner på till synes ”oskyldiga” sociala nätverkssajter kontaktade jag dem för att få utförligare svar på mina farhågor. Såhär svarade Ronald Binnerstedt, Technical Manager på Kaspersky Lab AB

Fråga: ”Under de senaste två åren har det skrivits en mängd artiklar om riskerna på bl a Facebook. Ska man fortsätta oroa sig för skadlig kod på sajter som Twitter, FaceBook, MySpace och andra communities?”

Svar: En trend som vi observerat ett tag nu är att man försöker sprida skadlig kod via legala hemsidor.  Eftersom majoriteten av den skadliga kod som sprids idag har en koppling med cyberbrottslingar och har ett vinstsyfte, blir det viktigt att få ut så mycket som möjligt ut av sin investering i form av spridning. Då blir sociala nätverk ett mål eftersom de har så mycket besökare. Så det är antalet användare av en tjänst som gör den attraktiv för cyberbrottslingar.

Fråga: ”Vad kan man göra för att skydda sig (förutom att uppdatera sin dator och sitt antivirusprogram)?”

Svar: Det bästa skyddet är precis som du framhåller att uppdatera sitt operativsystem + alla applikationer på sin dator. Och ett uppdaterat säkerhetspacket installerat. Många utav infektionerna idag sker via såkallad ”Drive-by download”, man utnyttjar alltså ett säkerhetshål i din dator för att installera skadlig kod. Detta görs utan att du märker något.

Men.. om det är  så enkelt att man ”bara” behöver hålla sin dator uppdaterad, och låta bli att klicka på allt som rör sig, hur kan så mycket virus och trojaner få fäste i våra datorer?