Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

#Bloggskolan del 6 – WordPressteknik och mina bästa plugins

bloggskolan1Bloggskolan är en serie i 9 delar där jag ger råd och tips om hur man lyckas med sin företagsblogg. Bloggskolan passar både dig som vill ha tips inför uppstart och dig som redan driver en bloggsatsning.


Innehåll

Del 1: Varför ska man ha en företagsblogg?
Del 2: Så hittar man ämnen att skriva om
Del 3: Att skapa en innehållsplan för bloggen
Del 4: Tips för att skriva bättre bloggtexter
Del 5: Syndikering och spridning av inlägg
Del 6: WordPressteknik och mina bästa plugins
Del 7: Så ökar man motivationen till att skriva
Del 8: Öka trafiken och få fler läsare på bloggen
Del 9: Att analysera trafik, effekt och resultat.

Del 6 – WordPressteknik och mina favoritplugins

Det jag gillar mest med bloggverktyget WordPress är de oändliga tillvalen, utförandena och varianterna du kan skapa. Om du vill kan du bygga ett helt intranät i WordPress! Tack vare de tusentals plugins som finns på wordpress.org kan du få videospelare, kalender, enkäter, e-handel, Instagram-bildspel och allt däremellan. Här är mina favoriter:

Mailchimp

Om du vill kunna erbjuda dina läsare att prenumerera på nya inlägg via epost rekommenderar jag att skapa ett konto på Mailchimp, en gratistjänst för att designa och skicka mejl, ihop med tillägget Gravity Forms. När en läsare fyller i ditt formulär skickas mottagaradressen direkt in i Mailchimp. Där kan du sedan sätta upp automatiska utskick med innehållet från din blogg. Mycket smidigt!

All-in-One SEO

Bloggplattformar som Blogger, Blogspot, WordPress och Tumblr är av naturen optimala för sökmotoroptimering eftersom text och bilder kategoriseras, taggas och rubriceras efter en tydlig semantik och hierarki. En blogg brukar dessutom uppdateras oftare och vara mer fokuserad på innehåll vilket Googles sökalgoritmer gillar. Det kan ändå vara bra att installera ett plugin som hjälper till att få bästa möjligta SEO-kraft till sin blogg. Jag rekommenderar All in one-SEO pack

Disqus

Vad är en blogg utan möjlighet att kommentera på inläggen? Disqus är den i särklass vanligaste och mest populära kommentarsmotorn på bloggarna jag följer. Som läsare kan du kommentera med namn och epostadress, via din Disqus-profil eller med ditt Twitter-alias. Disqus är lätt att installera och brukar smälta in bra i de flesta bloggutseenden. Läsarna kan också välja att dela sin feedback i sociala medier i samband med att de kommenterar. Skulle du vilja byta tillbaka till bloggens lokala kommentarssystem kan du alltid göra det utan att Disqus-kommentarer försvinner.

YARPP

För att läsarna ska stanna längre på bloggen brukar jag rekommendera andra, liknande, inlägg i anslutning till de artiklar jag skriver. Men det skulle aldrig funka om det inte vore för en plugin som gör matchningen av relevanta inlägg åt mig. Mitt tips för att åstadkomma detta är Yet Another Related Posts Plugin.

Jetpack

Egentligen ville jag tipsa om en plugin för att autoposta blogginlägg till sociala medier, men efter att ha testat olika tjänster (bland annat dlvr.it)  rekommenderar jag Jetpack. Till höger om den artikel man skriver, ovanför knappen ”Publicera”, kryssar man i de sociala nätverk man vill att inlägget pushas till. Dela på Twitter, på LinkedIn, på Google+ och på Facebook. Man kan också bestämma vad det ska stå i statusraden förutom inläggets rubrik. Smidigt! Ps. Med Jetpack-plugin får du en massa fler funktioner, t.ex att sätta upp koppling till Google Analytics.

Events Manager

Det här pluginet har jag själv inte testat, men om jag skulle starta en företagsblogg skulle jag vilja använda den till att marknadsföra t.ex event, mässor och seminarier. Slipp manuella anmälningslistor och OSA-hantering genom att installera en eventplanerarare med anmälningsformulär – direkt på bloggen.

Tag Cloud

Det här är långt ifrån en livsnödvändig plugin men något jag ofta saknar är möjligheten att hitta rätt bland de ämnen en blogg avhandlar – i bokstavsordning! Standardutförande på taggmoln är annars att vanligaste etiketter syns STORT, och ämnen det skrivits lite om syns pyttelitet (eller utelämnas helt). Här kan du ladda ner en plugin för att visa tagglista i bokstavsordning

Vad har du för favorit-plugins till din blogg? Sådana som hjälper dig att få mer trafik, att hålla rent och snyggt på webbhotellet, eller som presenterar innehåll och bilder på ett snyggare sätt? Tipsa gärna i kommentarerna!

2 kommentarer på ”#Bloggskolan del 6 – WordPressteknik och mina bästa plugins

  1. Ja de följer med i en initial migrering och sen görs en synk varje dag mellan kommentarsdatabasen i WP och den som skapas i Disqus. Så att du kan koppla bort disqus när som helst och ändå ha kvar dina kommentarer på bloggen i original.

  2. Måste verkligen ta tag i detta med att byta till Disqus. Men hur blir det då med de kommentarerna som redan finns, följer de med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen