Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Dags för storföretagen att komma i kapp

Det är dags att modernisera organisationsstrukturen på stora konsumentföretag.  Gränsen mellan reklam, PR, lojalitet, socialt, redaktionellt och marknadsföring blir allt svagare. I konsumentens värld flyter alla beröringspunkter ihop och det  finns hundratals ytor där varumärken kan bygga en relation med slutkund. Men på företagens marknadsavdelningar har inget förändrats. 

Dags att komma i kapp konsumenten

Företag som vill överleva 2010-talet behöver omvärdera och utmana gamla strukturer och hierarkier. Kundens köpcykel har förändrats, gamla spelregler och marknadskrafter är satta ur spel. Likafullt är storföretagen fortfarande uppdelade i separata marknadsavdelningar, ehandel, lojalitetsavdelningar, kommunikation, pr och sociala medier. Det här är inte effektivt och kommer att påverka både slutprodukten och kundens upplevelse. Framgångsrika företag lyckats spegla verkligheten i sina arbetssätt och roller.

Läs gärna dessa blogginlägg:

Förlegat att dela upp marknadsavdelningar efter kanal

Att dela upp en marknadsavdelning baserat på kanal eller kommunikationstyp är förlegat. Istället för att definiera en separat PR-avdelning och låta dem verka isolerat, ställ er frågan Vad behöver vi göra för att PR-aktiviteterna ska nå igenom bruset i det nya medielandskapet? Svaret blir kanske: Hjälp och stöd att generera fantastiskt innehåll som skapar snackisar och är så värdefullt att det får naturlig spridning i helt kostnadsfria distributionskanaler (Läs: marknadsinsikt, webb- och socialmedie-expertis!) När företag börjar betrakta kommunikation som en helhet kommer murarna mellan PR, Marknad och Webbavdelningar naturligt att falla. Man kommer också att upphandla byråer vars erbjudande omfattar alla sorters marknadskommunikation, istället för att ha en reklambyrå, en mediebyrå, en webbyrå och en prbyrå.

Läs gärna dessa blogginlägg :

Omnichannel – en sammanhållen köpupplevelse

Multikanal-detaljhandel växer 6 ggr snabbare än enkanalshandel. Kunder som kan slutföra köp på flera plattformar spenderar 4 ggr mer under en livscykel. Just därför är det så viktigt att erbjuda en konsekvent och sammanhållen köpupplevelse oavsett var transaktionen sker. Ändå blir man chockad över hur osynk sälj-, reklam-, och kundsupportavdelningar är hos några av Sveriges största börsbolag. Framgångsrika företag integrerar kundsupport-, sälj- och kommunikationssatsningar, eftersom kunden ställer samma informationskrav på alla kontaktpunkter. T.ex vill kunderna bli erbjudna samma priser, service och sortiment oavsett var köpet sker. Ett företag som jobbat mycket med omnikanalsstrategier är ClasOhlson.

Läs gärna dessa artiklar :

Glöm organisationsschemat för Sociala medier

I takt med att företag landar i vad direktkommunikation med slutkund ska syfta till och hur det bidrar till affärsmålen, varierar också var i företaget funktionen Sociala Medier placeras. Jag har jobbat på företag där Community Manager rapporterat till PR-avdelningen, varit en del av Kundservice eller tillhört Marknad. Detta är helt naturligt och en viktig mognadsfas att ta sig igenom. Mitt råd till företag är att inte stirra sig blinda på att få organisationsdiagrammet att gå ihop utan istället få in den digisociala kompetensen i alla lanseringar, kampanjer eller kommunikationsprojekt. Framgångsrika företag bygger in social proof i all kommunikation, behärskar wordOfmouth- mekanismer och utnyttjar plattformar och verktyg på ett sätt leder till att målen uppnås.

therese_working

Läs gärna dessa blogginlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen